Khamis, 9 Oktober 2014

Simpan Resit Beli Barang...

Kalau org lain kumpul minyak wangi..kumpul baju..kumpul duit..
Aku ni mampu kumpul resit..ala..resit yg kite dpt lepas bayar ape ape yg kite beli tu..
walaupun nampak remeh..nampak menyemak kat dalam purse..
tapi kelebihan die kat aku..banyak..
aku prektis perangai ni dari zaman budak sekolah dulu..

ekceli, aku kumpul resit more tu kalau nak tukar barang..is senang..
kalau org yg sepesis cam aku mesti paham..
aku ni jenis manusia yg cuai..lalai..dan sewaktu denganye..
kalau beli barang pakai rembat je..asal rupe same..amik terus bayar..
dan selalunya skali balik rumah belek belek barang balik..lohhhhh..SALAH...

dulu resit slalu aku simpan resit beli bedak kompek..
aku guna bedak miami 2way foundation dari coswey..
aku slalu terkompius aku pakai warna ape..
die kan ade ligh,medium and dark..
masa kat kedai mula lah lupa..aku gune ape ye??medium kot...ehh..ligh ke ye??
selalu balik sekolah terus pegi beli..-hebat ko zaman sekolah dah pakai miami-
mmg tak kose nak singgah umah dulu la kan tgk warne bedak aku pakai..
pegi sekolah mmg tak bawak bedak..mau kena basuh jamban kalau kantoi dengan cekgu..
masa beli mesti da siap siap bagi tahu akak kat kedai tu..
kak, sy lupa kaler ape sy pakai..kalau salah sy tukar balik ye..
hah okeyyy..resit jgn buang ye...
hahhh..ape ape hal mesti resit kan..
pas tu balik rumah cek balik..kalau tersalah beli ..
betabah la kena pegi kedai balik tukar...bawak resit then tukar..
tapi tu masa zaman kanak kanak riang dulu punye perangai la..
sekarang tak lagi..dah set kat otak aku pakai kaler ape..T_____T

tapi perangai da jadi mak org ni pulak..
selalu terkompius pasal susu anak..
Faeeq minum sustagent junior 1 perisa vanila..
aku ni tersuke sgt la teramik plain flaver..
masa beli sumpah sumpah la tak perasan..
kalau flaver die coklat tu aku nampak la..sbb kotak de wane coklat..
tapi kalau plain dgn vanila...haishhhh..mesti tersalah..
maka dengan itu..resit yg aku wajib simpan tu menyenangkan aku nak tukar balik susu tadi..
muke aku ni sampai da femos kat speedmart saujana tu da asek asek tukar barang..salah beli..
nampak sgt suke berangan sambil beli barang..

aku bukan lah nak ngajak korang saje gedik gedik suka salah amik barang..
tapi kalau macam aku punya perangai ni..
banyak no nak mikir tu mikir ni..mmg selalu sgt la salah tu salah ni..
sok sok jgn salah laki sudah...bahaya tu..

 stail aku..aku tak suke la resit resit ni menyemak kat dalam purse..
stok aku simpan semua mende alah ni..sebulan je..
masuk bulan baru..then beli barang baru..resit bulan lepas sila ke tong sampah...
kang terkompius pulak kalau resit 4 5 bulan lepas ade lagi dalam purse tu..
walaupun cume resit tesco..ade gunenye tu..
kalaulah korang beli rice coocker..masa test kat situ hidup..
tapi dah bawak balik umah nak guna tak hidup..masa nak tukar balik kat tesco tu..
kompom kompom dorang mintak resit pembelian..
aku penah terkena..beli yogurt..masa dalam kereta faeeq da mintak bukak nak makan..
tapi masa bukak meletup..dah basi dalam die..bau pun dah masam..
kitorang masuk balik dalam kedai mintak tukar..casher mintak resit nak cek..
sbb resit ade lagi..dapat la tukar yogurt baru...


cara korang tak nak bagi nampak menyemak dalam purs pulak..
alohhh..senang saje..
carik la sampul duit raya yg belebih lebih masa raya hari tu..
simpan kertas kertas tu dalam sampul..
so tak la nampak menyemak..


sebelum ni aku main sumbat je resit resit tu kat dlm purse..
tapi sbb laki aku bising kate dompet gemok dengan kertas je..
malas nak bagi die semak mate cek dompet aku yg sedia ade kosyong duhet tu...
aku jumpa sampul duit comeli..aku simpan resit resit beli barang dalam tu..
so..cantik..kemas...rapi... susun la kemas kemas..
tak la becampo dengan duit nak bayar hutang..duit belanja..duit susu pempers anak and sebagainye..


sekian

PEACE @--->---

1 ulasan:

  1. ehhh purse kite samalahhh...sebijikkk...hehehehe..

    BalasPadam