Isnin, 30 Jun 2014

aku da terkena TRYPIPHOBIA

salam Ramadhan..

haduiii..
aku tak tahu sape yg gatey tgn dok pos kat FB dengan gambo2 meloyakan tekak ni..
semalam kat wall terpampang pic nih..



kesengalan betul..
pagi2 da buat aku geli geleman..
sampai ke petang aku dok terbayang..
nak buke pose pun terbayang mende alah tu...
apekemendenye natang ni???
tapi hati meronta-ronta nak tahu..
laju google sane sini..
tak pulak die bagi tahu tu hape..
tapi ade tulis trypophobia..

da ape pulak tu..
lagi gigih aku m'goggle..
rupanya trypophobia ialah penyakit psikologi (fobia)..-uishh..berkaitan dengan mentel ni-
seseorang yang takut pada sekumpulan lubang kecik yg boleh menyebabkan geli geleman, merinding and boleh buat kita gatal2..
Pola rongga berulang ataupun bahasa mudahnya lubang lubang kecik boleh didapati pada tumbuhan, pada kulit haiwan,gelembung pada adunan dan sebagainya...-adunan makanan slalu la tgk sbb mak aku suka buat kuih donat-
tapi tak boleh blaaa dekat haiwan..yeksssss...

so maknanya aku da berjangkit ngan pobia tu ker??
sbbnya simtom-simtom lepas aku tgk gambo tu..
mula aku terbayang yg bukan2..
merinding/meremang tahap tak hengat..
lagi geli bila aku tgk kat youtube..
ade katak melompat2 dari lubang kecil sekor binatang..
uishhhhhhhhhhh..loya tekak mak nyahhh - jari cuit bahu kwn-

haishhh..sape la yg bijak pandai buat benda2 ni ye??
ye aku tahu phobia ni boleh jadi pada suma org..
tapi yang menyampahnye dari penyakit tu like biase2 je..
ni jadi troma tahap tak boleh tgk langsung..
gamba2 yg dorg pos tu pun aku tahu edit lebeh..
tapi tahap k'realanya tu jelas,nyata and terang..

sebelum ni ade gak org email aku  pasal lubang-lubang aneh tu..
skali aku bukak vedio tu koarang tahu lubng kecil tu dtg dari mana???
dari sekok ORANG UTAN woiii..
dorg zoom gila kentang kat liang roma org utan tu then nampak lubang-lubang kecil..
dalam lubang-luang kecik tu ade ulat baiiiiiiiiiii..
sirius geli geleman..
dari situ la aku asek terbayang gelinya benda tu..
dorang reka-reka or kenyataan video tu aku tak kose nak kaji..
lantak pi la...geli hokeyyy..

hai..harap jgn ade lagi la yang pos video or gambo serupa tu..
heeeeeeeeeee..geli!!!!!!!!!!!!

sirius aku da kena trypophobia nih..

Ahad, 29 Jun 2014

Hai la Suami...

Salam Ramadhan..

uiii..
da hari k2 kite puasa..
sekejap betul..
kang tahu-tahu da 2minggu..
tahu-tahu da sbulan..
mmg pantas gila kan masa berjalan..
ni da bukan berjalan..ni pecut!!

okey..
tahun ni aku rasa macam baru jadi isteri..
da 2tahun lebih kawen..
3kali berpuase sebagai isteri..
baru tahun ni en.suami request..
tahun ni I berazam yg kite tak kan pergi bazar ok!!
u masak jer kat umah..I nak makan pe yg u masak..
lorrr..da kenapa?? - ckp dlm at jer-
aku diamkan jer..sokong jer aper die ckp...
kadang2 laki aku ni ckp die tak pernahnye betul..
gurau bunyik sirius..sirius bunyik gurau..
sebelum ni time pose selagi duit tak kering jgn harap la tak ke bazar..
ade je yg nak di beli..
sbb selama tu aku masak tak sedap katanya..
ade je yg tak okey kat tekak die..-BENCI-
tapi da 2,3 menjak ni asek nak aku masak je pulak..
da sedap ke aku masak??
mihmihmih
wawww..best jugak..tak sia-sia hari2 aku google resepi nak masak ape...

okey..
semalam buka kat umah mak aku..
makanya lauk pauknya mmg meriah la kan..
walaupun simple2 je mak aku masak..tapi sedapnye hingga mnjilat jari..
mihmihmih..
sebelum berbuka tu adik aku sebok nak ke bazar..carik kuih katanya..
aku pun ngendeng2 la kat Fariz ajak skali..
die ingatkan aku balik..azam I tak kan pegi basar..
pehhhhhhhhhh..menyampah..
aku pun cakap I pegi ngan adik2 la..U tinggal..nak pape tak??
hummmm..beli la pape..ehhh..tapi kuih badak berendam I jgn lupe.
. oii..bukan badak berendam..kuih lopis la..
cehhhhhhhhhhh..puiiiiiiiiiiii... tak nak ke bazar..tapi menempah gak..

lepas tu..kalau korang nak tahu..
Fariz ni mmg xpernah bersaho..
sbb die pemalas..org yg paling malas bangun pagi2 buta..
aku tahu pun lepas kawen la hai..
dulu mase couple maknanya tiap kali bulan puase..
betahun  aku call konon2 kejut bangun sahur tu die keletong je la katanya da bangun..
haiyakk..terpedaya dengan cinta lor...
da kawen kantoi..hahahaha
tahun pertama puasa sama..
beriya aku kejut nak sahur sama..
last2 penat aku tunggu kat meja makan sampai habis waktu..
mak mertua aku pun ckp..kalau sahur tak payah tunggu Fariz..BUANG MASA..
amik ko..mak die sendiri kata buang masa..
mmg dasar lelaki..kelentong baik punya..
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...

tahun k2 puasa da duduk rumah sendiri..
aku sahur sendiri je oiii..
makanya sebab makan sorang2..
kalau rajin aku makan..
kalau malas aku minum air je lepas tu sambung tidur..

tapi tahun k3 ni mmg dalam sejarah..
ke laki aku ni da sedar yang die ni da bapak-bapak kot..
harus tunjuk ajar yg baik2 kat anak-anak..
mihmihmih..sgt la baiknya..
die request sendiri..Esok kejut I..I nak sahur..
uwaaaaaaaaaaaa..terharu gak..tapi dalam hati jaat aku ni...
alahai..kena masak la ni..kena teman die makan la ni..rosak diet aku la ni..
mihmihmih..tu semua tolak tepi..
aku rela sengkang mata..aku rela rasa terbeban..aku rela gemuk..
asalkan suami aku berubah..
Alhamdulilah..

aku harap semua ni kekal..
aku harap suami aku da berubah tok jadi ayah terbaik tok anak-anak..
aku harap doa aku selama ni dah terkabul..
amin...

p/s- rajin2 la korang baca surah Fatihah masa masak ker..buatkan suami air ke..sbb kuasa surah Fatihah ni hebat sgt..




Kawan Lama Hidap Kenser Lipoma

Salam Ramadhan semua..

cam ne f1 pose semalam??hokeyy??
berbuka ape??kat mana??
mihmihmih..

aku berbuka kat kampung haku ler..
Sekinchan..
plan mula2 nak buka umah mertua..
last minit Fariz nak balik sekinchan..
katenye balik Ijok hari2 boleh balik..
dekat jer sg,buluh dengan Ijok..
Sekinchan jauh..-jauh ker??- so sementara berduhet ni..jom balik sana dulu..
kang tgh2 bulan U ajak balik Sekinchan time tu pulak kewangan I cukup2 makan jer..
tak balik da meroyan U tak dapat saho and buka ngan mama..
grrrrrrrrrr..sejak bila pulak laki aku ni kesah pasal semua ni..
sebelum2 ni tak penah nak kesah pun bininya meroyan ke hape ke..
ahhhh..layan je la..suruh balik kampung aku..
kompom la aku melonjak kegumbiraan..
kekekekekek

sudah2..cerita bab puasa nanti jap..
aku nak up story berita yg baru aku dapat ni..
kawan skolah aku merangkap kawan baik aku jugak la terkena kancer..
terperanjat gila jugak la aku dengar..
da namanya kanser..kompom la bahaya kan..

tahap kritikal ke tak tu aku tak pasti..
aku belum lagi dapat jumpa or conteck kwn aku tu..
nak conteck husbend die kat FB je la..
no phon langsung la tak de..
sebelum ni aku langsung tak tahu pasal ni..
sampai la semalam time buka adik aku tanye..
kak da tahu tak cerita??wife Mino sakit??
aik??sakit??..langsung xde dengar cerita..
aku tanya sakit ape..adik aku bg tahu kanser payudara..
makkkai..sumpah aku tak tahu...
aku pun merajinkan diri la tgk2 Fb kwn aku tu..
sekali ade husbend die post gamba kwn aku tu tgh tunggu mase nak kena f1 kimotrapi...
YaAllah..sampai kena kimotrapi...
alhamdulilah..masih peringkat awal..
tapi bukan macam adik aku ckp kanser payudara..
tapi kanser Lipoma..
Ape tu LIPOMA???
info dari google sane sini..
Lipoma ni sejenis  ketumbuhan benigna (tumor bukan barah), tak merebak atau berbahaya selagi ia tidak berubah menjadi kanser.



Lipoma jarang memudaratkan dan kemungkinan untuk menjadi kanser hanya 0.05 peratus. Ada perbezaan pendapat mengatakan lipoma punya kapasiti kecil untuk menjadi barah, tetapi sangat jarang, manakala pendapat kedua mengatakan semua lipoma bukan barah.
Lipoma juga biasanya senang dikesan kerana kebanyakannya berada di bawah kulit dan boleh timbul pada bahagian tubuh, tangan dan kaki serta leher.
Ia juga boleh berlaku pada kulit kepala, dahi atau di mana saja asalkan ada lapisan tisu adipose,” katanya ketika ditemui di Pusat Perubatan Pantai, Kuala Lumpur baru-baru ini.
 lipoma tidak perlu dibuang dan bergantung kepada keselesaan pesakit. Namun, jika rimas dengan benjolan yang mengganggu penampilan dan bimbang ia melarat walaupun ia bersifat bukan barah, ia boleh dibuang dengan mudah.
tu sedikit info la yang aku dapat...
harap betul2 tak bahaya and tak kan memudaratkan la..
kesian kwn aku ni..
umor baru 26thun..anak 2 org..
tapi tu la ujian dariNYA kan..
umur bukan ukuran..

-Tengah tunggu nak buat Kimotrapi-
hope ko kuat Lily..ko mmg selalu kuat kan dari dulu..
ni ujian Allah..dia uji sbb die syg kat kita..
k..aku syg ko..inshalah kalau dapat call ko ke Mino ke nanti kitorang melawat..
aku doa ko cepat sihat..Amin

Rabu, 25 Jun 2014

Atasi Masalah Bau Badan dan Peluh Dengan "PERSPIREX"

Hahai...
hari ni aku nak syer penyelesaian masalah pulak..

sebenaya aku ni mmg ade masalah bau badan yg huishhhhhhhh,...
tak payah cerita la kan..
and masalah becak katihak...
:'(..sobbss
masa zaman sekolah dulu aku mula dengan masalah bau badan..
kalau balik sekolah tu tak mandi terus..
makkk aiii..harum semerbak yg boleh buat org sekeliling pitam...
mihmihmihmih...


Banyak kali aku kena ejek dek masalah ni..
YaAllah..sedih oiii..tapi time tu aku kanak-kanak riang lg..


kerja pun belum..ape aku nak carik tok pakai pun tak tahu..
Mak aku pernah try belikan dodoren dari coswey..
wangi..tapi tak menyelesaikan masalah pun..
tambah masalah iye..busuk campo wanggi..
mau fengsannnnnnnnnnnn..

masa zaman-zaman baru kerja pulak..

masa ni masalah aku semangkin bertambah..
lencun ketiyak pulak..
aktif terlebih je mula la bau badan + tiyak basah menghantui aku..
ko bayangkan dalam ekon pun boleh bepeluh tiyak aku ni..
ape ke benda penyakit cenggini..
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

bukan tak pernah cari jalan penyelesaian..

da macam-macam cara aku guna..
org suruh guna dodoran itu ini..
tapi buat aku menyampah..bau tak tak hilang..
kesan pade baju mendapat..
haishhh..sirius benci baju jadi kuning-kuning..
da malas membazir duit.....
aku cuba cara tradisional..
guna limau nipis..masa mandi gosok kat tiyak..
alhamdulilah.. bau tu hilang..tapi setengah hari je la..
lencun kat tiyak tu still ade..
lepas tu aku try gosok kapur makan pulak time mandi kat tiyak..
siap dengan petua..
masa gosok harus dengan belakang tapak tangan..
kalau tak..tak menjadi..
wahh..ok..bau 1 hari pun tak de..
basah menten ade lor sikit2...
bertahun gak aku menten guna kapur makan tu gosok pada tiyak..
tapi susah gila la nak bawak travel..
ke sana sini bawak sebekas kapur makan..
demi untuk hilangkan bau badan..aku rela jer la..

satu hari tu..
aku gedik-gedik google cara mengatasi masalah ni..
macam-macam cara ada..banyak yang aku buat tak berjaya..
lagi-lagi ade yg sugest utk buat pembedahan kecilkan liang roma pada ketiyak tu..
haishhhh..tak mungkin la aku sanggup..
tiba-tiba ade terbaca blog seorang hamba Allah ni..
die ade masalah yg sama macam aku..
die sugest la untuk cuba benda ni...
korang tahu aku jumpa hape?????
nah ni die..


dalam hati meronta-ronta nak cuba..
sebab produk ni aku belum pernah cuba..
aku tawakal je time beli ni..
gigih jugak mencariknyer..
kat farmasi-farmasi biasa tak tahu ade ke tak..
aku beli kat watson..
harga boleh tahan mahalnya..
time aku beli kebetulan ade less..
dari RM58.90 - RM53.90..
botolnye cenonet jer..rase macam tak berbaloi..
tapi lepas pakai...
wahhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!sgt2 berbaloi..



bende alah ni guna waktu malam sebelum tidur..
aply kat tihak..esok baru basuh..
hasilnya sgt2 mengkagumkan..
hilang terus masalah aku..
tapi sebelum korang aply kat tihak..
makesure jgn cabut atau cukur rumput2 kat ladang tiyak tu..-bulu ketiyak lor-
kang pedih tak hengat..
benda ni pun menjimatkan..
boleh bertahan sampai 3bulan..
sebabnya kita guna seminggu 2-3kali jer..

untuk minggu pertama aku guna hari-hari..
sebabnya nak bagi sebati kat tehak katanya..kikikiki
now da nak masuk 2bulan aku guna..
Alhamdulilah..bau badan aku da semangkin tak de..
ketihak basah tu je masih ade tp sgt2 sikit kuantitinya..-ayat apa da-
kalau aku berpanas die keluar la sikit..
tapi kalau setakat duduk dalam opis berekon tu..
kering kontang and bau langsung tak de..
seronok gila..
dalam otak nak pergi carik popium wangi-wangi lepas ni tak jadi masalah da..
boleh la aku wangi-wangi dekat somi aku tu..
kalau dulu die asek ejek aku bau esid la..tu la ni la..
sekarang senyap hoiiiiiiiiii..
naseb badan dapat laki mulut tak de filter..
hadap je la..
mase becinte tak de pulak aku ni busuk..
aku kentut pun die kate bunyik perut lapo yeeeeeeeee..
cehhh..lelaki sgt!!
da kawen amboiiiiiiiiiiiii..busuk katenye..

Alhamdulah..tq Allah selesaikan masalah aku..
-senyum meleret hari2 hoi!!!!!!!!!! badan da wangi ngan popium baru-

p/s- dekat blog susunan cerita ni tonggang langgang..tak tahu kenapa..harap paham and enjoyyy bace!!!! PEACE


Isnin, 23 Jun 2014

Kisah elergik susu & Susu Sutagent yang mengenyangkan Faeeq

Hoho..
hari ni nak cerita pasal susu..
Faeeq minum Sustagen Junior 1..
perisa Vanila..

actualy..
susu sustagen ni adalah susu k'3 Faeeq..
yang aku perhatikan..
selama 6bulan aku bagi die minum susu..
alhamdulilah..ok sgt2..

kalau korang nak tahu..
perkara paling mendebarkan dalam hidup aku semenjak b'anak 1 ni..
adalah elergik susu..

pening hoii bila anak tak boleh terima susu yang kita bagi..
lagi susah hati bila kasi die minum..
mula la mulut kena ulser..

badan tumbuh gegata..
naik ruam 1 badan..
sembelit / cirit birit..


Masa umur 1-5bulan..
Faeeq BF lg..tapi aku da campurkan dengan susu Dutch Lady..
sebabnya masa dalam pantang Faeeq menyusu tak pernah kenyang..
kuat sgt menyusu sampai lemau aku dibuatnye..
mak aku pun sugest try campurkan dengan susu tambahan..
try bagi Ducht Lady..
sofar okey..niat dalam hati mmg bg fully BF..
tapi apekan daya..memandangkan tak de rezeki untuk tu..
aku redho je la...

Masuk umur 6 bulan..
aku da strat bagi Faeeq makan bubur lembut..
stop bagi susu Ducht Lady..
Fariz sebok nak tukar susu lain..
adik beradik Fariz sugest untuk guna Anmum step 2..
dalam masa yang sama Faeeq masih lagi menyusu badan..
so lepas masuk bulan k'6 Faeeq da makan+susu mak die+Anmum..
Alhamdulilah..okey je..langsung tak de kerenah apa-apa..
masa ni pun aku rasa nak bagi Faeeq susu ape pun okey jer..
tak pernah pun terfikir akan ader elergik susu..
mihmihmihmih - kompiden sgt kan-

lepas masuk umur 1tahun..
aku masih lagi teruskan dengan Anmum..
so kena tukar step 3..
dalam masa yang sama aku da stop menyusukan Faeeq..
sedih jugak nak ceraikan di dengan susu badan..
tak pernah pulak terpikir yang susu badan tu sebenya penguat antibody kanak-kanak..
:'(
makanya bermula aku bagi Anmum step 3..
uwaaaaaaaaaaaa..Faeeq kena elergik..
mulut kena ulser..ruam naik kat badan..
sedangkan selama ni tak pernah die terkena ape-ape elergik or sebagainya..
refer ke doktor and story dari mula..
sedih sgt-sgt sebab susu ibu susu terbaik..
kena cuba banyak susu untuk tgk die sesuai ke tak..
kalau susu aku tak kering lagi time tu,,,
tak nak aku stop..tapi ape kan daya..
stop baru 2minggu susu da kering kontang..

gigih la kami try macam-macam susu untuk Faeeq..
and alhamdulilah di tunjukkan jalan untuk try Sustagen Junior..

kotak pertama kasi Faeeq minum ok jer..
tak de langsung ape-ape elergik ke die..
misi nak teruskan kalau berjaya...
and alhamdulilah..
sekarang da nak masuk 6 bulan Faeeq dengan susu Sustagen Junior perisa Vanila..
cumanya sekarang Faeeq liat sgt nak makan..
tapi badan mangkin naik and mangkin babam..
mau tak babam..
1hari menyusu ade kekat 12 kali kot..
main lari-lari sampai berpeluh..
lepas tu kepenatan, mintak susu..
dok guling-guling tgk tv..
nt merengek-rengek manja tandanya nak susu..
lepas mandi nak upah senang pakai pempes harus susu..
main-main dgn cat kat luar rumah and teman papa siram pokok bunga..
masuk dalam mintak susu..
tu la kerja Faeeq..
bagi makan langsung tak nak..
tapi bagi susu laju jer..
agaknya die da cukup kenyang la kot lepas menyusu..
makanya 10kotak sebulan..
grrrrrrrrrrrrrrrrr..

huhhhhhhhhhh..lega!!!

Ahad, 22 Jun 2014

Panggilan "MUMMY" tu tak elok

Panggilan MUMMY tu tak elok..
tahu tak kamu yang mummy tu bermaksud hantu kubur...

ha..amik ko..hantu kubur katanya..

Ni nak di jadikan cerita..
semalam aku pergi kenduri kawen sedara..
tengah dok sembang dengan sedara-sedara..
Faeeq merengek mintak susu..
aku pun suruh die tunggu aku bancuh susu..
Jap..mummy amik air bancuh susu jap..
da siap susu..bagi la si Faeeq minum..

ade sorang sedara aku ni tegur..
anak panggil ko mummy ke??
tak tahu ke panggilan tu tak elok!!
blupppppp..saon tepek aku dapat..

aku pun senyum kerang busuk jela..
tanya kenapa tak elok..
mummy tu maksudnya hantu kubur..
so macam mumia la..
grrrrrrrrrrrrrrr..

alahai..
bagi aku la kan..
pendapat aku la kan..
selagi pangilan tu tak kurang hajo..
tak menggelar dengan perkara tak elok dari pahaman kita..
okey je la pun..

dulu masa aku adik beradik  panggilan  mak aku dengan panggilan MAMA..
ade gak org tegur mak aku kata panggilan tu tak elok..
MAMA tu kuli..
da sudah adik-adik mak aku yang belum beranak seram nak bagi anak-anak dorang panggil mama..
sume pakat panggil IBU..
okey je la pun..
bagi mak aku selagi anak-anak elok didikanya..
panggilan ape pun yang anak-anak panggil..
akan elok je jadi manusia..

tak semestinya panggil mak apak..
ibu ayah..abi ummi..
anak dorang ni jadi ustazah..jadi dokto semua..

yang panggil mama papa..mummy deddy..
anak-anak akan jadi peragut atau penyangak bagai..

aku bahasakan diri aku mummy ke Faeeq dengan sebab aku mak die..
and aku mmg da pasang hajat dari belum kawen lagi pun esok ade anak nak kasi panggil mummy..
bukan untuk menunjuk-nunjuk konon-konon org bandar la..org kaya la..
untuk aku panggilan tu manja..
aku suka bunyiknya..

semua datang dari mindset kite..
elok apa yang kita hajatkan..
elok la jadinya..
yang berpendapat panggilan mummy tu serupa anak panggil kita hantu kubur..
asek panggil hantu kubur je..
mau kang maknya jadi hantu..
lantak pi la korang...
aku tak amik pot pun..
selagi aku ajar Faeeq yg mummy tu adalah aku..
aku ni mak die..
akan set la dalam otak die mummy tu mak die..
kalau nak di fikirkan pun..
mummy tu kan bermula dari mum/mom..
mum/mom kan maksudnya mak/ibu/umi
cuma nak bagi lagi manja tambah my belakang tu..
jadi la mummy..

kalau nak di pertikaikan sgt..
nama org mak bpk dorang bagi dengan maksud yang tak elok tu..
semestinya anak tu akan jadi tak elok ker??
yang aku penah telaah..
nama Jamal maksudnya unta..
tak jadi unta pun bapak kawan aku mase sekolah dulu..
tak slow macam unta pun..
elok je jadi usahawan berjaya..
Asmidah pulak maksudnya baja..
makcik aku cantik cun melecun je walaupun org ejek die baja pokok la..baja bunga la..
mmg cun macam bunga..

Pada aku tu hak masing-masing nak bagi anak panggil ape pun..
terserah and terpulang..
disebabkan terlalu banyak fakta and terlalu bebas mengkaji..
segala yang betul nak disalahkan..
kang yang salah sedaya upaya nak dibetulkan..


kBye









Anak OKU dikurung..

Semalam Malaysia ni agak riuh rendah dengan berita yang buat semua sentap..
bukan pasal bola kali ni..
tapi pasal seorang ibu sanggup kurung anak OKU dalam bilik yg kotor+busuk..

Adik Muhamad Firdaus..
Umur 15tahun..

Haduii...
aku salah seorang hamba Allah yg sentap tahap keluar maki hamun kat mak apak budak OKU tu..


tengah dok layan berita TV3..
tiba-tiba keluar tajuk budak OKU di kurung..
lepas tu ade slot tunjuk Firdaus mengesot keluar dari bilik..
die terpinga-pinga tgk orang sekeliling..
dengan pakai baju reput yang tinggal separuh..
badan  kurus kering sampai tersembul tulang rusuk tu ha..
lepas tu dengan keadaan bilik yang kotor and penuh sampah sarapnyer..
rumah yang tonggang langgang..
haishhhh..hati mak mana tak sentap oiiiiiiii...
menitik air mata ni ha..

Muhamad Firdaus selepas di temui..-myMetro-

tengah kecoh-kecoh pasal story tu..
muncul la si ibu..
Puan LOLA..nama tak nak kalah..tapi perangai..
paling aku menyirap stetment die cenggini..

“Semua orang salahkan saya dan tuding jari ke arah saya menuduh saya tidak tahu menjaga anak dengan baik, tetapi mereka tidak tahu kesempitan hidup dan kesengsaraan yang saya alami.

ok..fine..ko kesempitan hidup..
tapi ape yang ko da buat kat anak ko tu wajar ke??
rasanya ramai lagi aku tgk kat rancangan BERSAMAMU  ade anak cacat..
dengan kesempitan hidup..tapi tak pulak dorang tu kurung anak OKU tu sampai jadi macam anak ko pn. LOLA hoiiiiiiiiiii...
lagi ade yang jaga anak cacat sampai 2,3 orang..kenapa dorang jaga rapi anak dorang tu???

heeeeeeeeee..stetment yg ko bagi tu tak sesuai okeyyy..
jgn la jadikan kesempitan hidup sebagai jalan ko nak melepaskan tanggungjawab..
kesian amanah Allah tu..
lepas tu boleh ko kata nak bagi Firdaus berdikari??
heloooooooo..sedangkan anak yang sempurna bila di suruh berdikari pun kadang-kadang masih perlukan perhatian mak apak..
inikan lagi anak ko yg terang-terang kurang upaya tu..
lepas tu..ko cakap ko tak kurung die..
ko cakap sebelum ko pergi kerja ko akan bagi die makan dalam bekas polistrin..
ok..tapi!!!
persoalan aku kat sini..kalau betul ko tak kurung die..
apasal bilik tempat Firdaus di jumpai tu nauzubillah sgt!!
apasal sampah-sampah polistrin tu bersepah-sepah..
apasal pulak baju yang firdaus pakai tu da serupa roti tirai..
baju P.Ramli dalam cerita Bujang lapuk tu pun masih bertutup bawahnya..
tapi baju anak ko???..
waduhhhh...
da terang lagi bersuluh Pn.Lola oiii..
tak de ibu yang nak biarkan anak die duduk dalam bilik yang kotor penuh sampah and najis..
sebelum bagi alasan fikir dulu la Pn.Lola hoiii..
ni buat orang hangin je dengan ko..
dan aku nak tambah lagi alasan si Pn.Lola ni..
bila orang tanya kenapa tak daftarkan saje Firdaus ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)??
jawapanya SY TAK TAHU CARANYA...

puiiiiiiiiiiiiiii sgt la hai...
zaman IT ni tinggal taip je apa cara yang ko nak tahu..
semua info akan keluar..
sedangkan cara-cara nak buat anak pun ade info.. -soryy kasar bahasa ni-
inikan pulak cara nak daftar JKM..
FB boleh buat Pn. Lola oiii..
pandai pulak ye log in..
haiyakkkkkk..

Kepada Pn.Lola...
bersyukurlah sebab Allah da jaga anak ko sebaik mungkin walaupun mungkin ko abaikan die..
cuba ko bayangkan esok ko pulak duduk dalam bilik terkurung macam tu tanpa makan and minuman yang teratur..
tanpa pakaian yang sempurna..
tanpa persekitaran yang selesa..

Tapi ade kemushkilan kat sini..
Pn.Lola ni tak bagi tahu pulak mana apak si Firdaus ni..
hummmm..

Semoga hidup Muhamad Firdaus lebih sempurna lepas ni..
amin...





Khamis, 19 Jun 2014

Ayah..Selamat Hari Bapa - Al Fatihah

19/6/1998-19/6/2014
Al-Fatihah..

16 tahun da berlalu..
sebenanya aku tak pernah sambut hari bapa..
jangan kata potong kek ke..
makan sedap-sedap ke..
dapat wish SELAMAT HARI BAPA secara life untuk ayah pun tak pernah..
sebab??
Ayah da tak da..ayah da jumpa pencipta-NYA..
Al-Fatihah..

Ayah pergi masa orang lain baru lepas berseronok dengan bapak-bapak dorang sambut hari bapa..
ayah pergi pun masa aku adik beradik tak paham ape tu makna hari bapa..
rasa beruntung agaknya kan sapa yang merasa b'bapa sampai kawen..
sampai b'anak pinak..
syoknye tu macam mana ye???

aku tak pernah mimpi pun dapat rasa..
lagi la dekat alam nyatakan..
walau di ganti ayah dengan ayah baru..
tak kan sama feelnye tu ngan ayah sendiri..

semoga ayah bahagia dekat sana..
semoga rumah ayah terang menderang kat sana..
semoga ayah dapat teman bidadari cantik dekat sana..
semoga ayah tunggu kitorang 5beradik teman ayah pulak dekat sana..
inshalah..

Selamat hari bapa untuk pak mertuaku..
semoga bapak sihat selalu and semoga cita-cita bapak nak ke Mekah tercapai..
amin........

Selamat hari bapa untuk apak Faeeq..
Mohamad Farizul B. Kinan..
semoga u akan jadi bapa yang terbaik untuk anak-anak kite..
semoga u akan terus jadi Imam untuk I and anak-anak kite.. 
semoga u akan terus jadi tiang dalam rumah tangga kite..
semoga u akan tetap jadi suami and papa anak-anak I sampai Jannah nanti..
loveee u cyg..

Anak beranak sakit mata so MC lorr..

waduh-waduh..bercoti sakan aku minggu ni..
isnin jaga anak sakit mata..
selasa sampai khamis aku pulak bermaharajalela sakit mata..
amik MC kekonon dapat tambah coti lagi sehari dua da okey kot..
tapinye sekali 3hari doktor bagi daaaaaaaa..
makanya ade orang jelos tahap gabannnn..-Apak Paeeq ler-
mihmihmih
sapa suruh tak sakit mata..padan muka kena kerja..
aku ngan anak membongkang lagi..
awak da kena mandi siap-siap nak kerja...

bermulanya episod sakit mata..
Faeeq la yg membawak virus tu ke rumah..
amik dari rumah pengasuh..
aku memula tak syak dia dapat dari rumah pengasuhnya..
sebabnya ingatkan dia elergik susu..
disebabkan kitorang dok gatal tangan konon-konon nak tukar susu Faeeq..
dari Sustagen ke Anmum balik..
masih xsesuai!!!!!!baru botol pertama kasik minum badan dia da tumbuh bintik-bintik..
botol kedua pulak mata merah..
1 malam kasi susu Anmum..
nah ko esok pagi anak intan payung aku bangun tidor mata tak boleh bukak..
tahik mata da penuh..puiiiiiiiiiiiiiiiii melekat hokeyyy..
kesian aku tgk..tobat tak kasi lagi susu tu..
menyesal!!!!!!!!!!
badan die pulak da penuh bintik-bintik merah..
Faeeq kalau elergik susu mmg parah sikit.. -next entry kita cerita bab elergik susu-

petang tu kitorang nak bawak ke klinik..
elok sangat hari ahad kan..
semua klinik panel dekat Saujana Utama tutup..
nak pergi ke non-panel ongkosnya pulak tengah sesak..
grrrrrrrrrrrrr
nekad la bawak balik Ijok..
try tgk klinik sana bukak ke tidak..
sambil-sambil melawat nenek atok Faeeq..
kebetulan mak chu die pun ade..
sebok nak tgk faeeq..
tapi dalam hati berfikir gak -hati yang berfikir ke otak??-
kang berjangkit kat semua kang parah pulak..
belasah la..da korang yang nak sgt jumpa Faeeq kan..mihmihmih

Alhamdulilah..klinik Juntai bukak..
ni salah satu klinik yang ubat die power gak la..
Faeeq ni kalau setakat bagi ubat yang slow motion je..
alamatnya 10x kena ulang alik amik ubat..
sakit tak baik-baik..ubat banyak kali amik..
bagi tahu doktor Faeeq sakit mata+gatal badan..
aik???da tak musim sakit mata pun boleh sakit mata ke??
haiyakkkk doktor ni...nak sakit tunggu musim ker??
grrrrrrrrrrrrrr

dapat ubat titik mata and ubat gatal..
selamat die kasi ubat minum untuk ubat gatal..
kalau bagi ubat sapu..huishhh..sampai kesudah..tak baik-baik la bintik-bintik gatal Faeeq tu..

and aku cuba nasib mintak MC jaga anak sakit..
dapat sehari untuk isnin..
mihmihmih..sukaaaaaaaaaaaaa
alasan bagi kat doktor pengasuh tak bagi hantar..takut berjangkit ke budak lain..
aku pun mmg nak kuarentin si Faeeq..
kang terjangkit kat anak orang lain kang..
Faeeq di salahkan..

al sebabnya menjaga orang sakit berjangkit..
elok mata Faeeq da kembali putih..
mata aku mula merah-merah..
paling tak best masa solat time sujud..
uishhhh..nak tercabut mata aku ni rasanya..
lepas tu tahik mata da keluar..
mata berselaput je rasanya..
kasi tahu ke Fariz aku da macam nak sakit mata jugak..
mintak simpati nak sayang-sayang..
tapi bukan simpati yang di bagi..
kena perli ado...
eleh..nak MC lagi la tu..
anak sakit die MC..
ni konon-konon die pulak sakit,,
huishhhh
-BENCI!!!!!!!!!!!orang jelos mmg mcm tu..
merajuk aku di buatnya..sakit hati ni taw...
grrrrrrrrrrrrrrrrr
esonya mata aku pulak yang bengkak+merah menyala..
so..baru dapat simpati dari orang tu...
Jom amik MC..mata U da merah sgt da tu..
kang jangkit kat I susah taw..
eleh..kengkonon baik la tu..maunya tak baik..1 malam aku tak layan die ckp..
cakap ngan Faeeq paham-paham la..itik dengan ayam..
mihmihmh..

Amik ubat and MC..
sekali 3hari doktor die kasi..
ada orang terkejut beruk ..jelos tak hengat..
kihkihkih....

Esoknya Faeeq da okey aku hantar die ke rumah pengasuh..
Dalam hati biar la die main dekat situ..
Dari dekat rumah boring..merengek jer ajak keluar rumah..
da la mata mak nya sakit..- Sambil-sambil mak ko boleh guling-guling atas katil tampa gangguan-
mihmihmih
sampai rumah pengasuh..elok sangat..hangin pun ade..
boleh si pengasuh ni yang pembawak sakit mata..
tak pulak die bagi tahu awal-awal..
time aku impom Faeeq cuti sakit mata..dia senyap jer..
cuba la die bagi tahu yang budak-budak dekat situ sakit mata..
boleh la aku bagi Faeeq cuti balik kampung ke hape ke..
kesian anak aku sakit..
haishhhhh

so..dengan jayanya aku bercuti..
kalau holiday puas gak..
tapi sebab cuti Mc..
alahaiii..duk rumah jer..
hari ni da masuk opis balik..
tgl merah-merah je tak hilang lagi..
kalau ikut hati nak MC lagi..
mihmihmih


Khamis, 12 Jun 2014

FIFA kembali lagi

gollllllllllllllllllllllllllllllll

da tak payah nak gol sgt..

memandangkan hari ni bermula demam bola..
akan ade la orang tgk tv pukul 3pg dekat rumah tu..
hadoiii..

Tapi mmg bernasib naik..
aku and Fariz sokong pasukan yg sama..
kitorang alwayyss JERMAN..holaholahola..
grrrrrrrrrrrrrrr...
tapi Faeeq???

uishhh..tak mo tanye..bukan paham ape pun..
kang orang cakap mummy papa tgh layan bola ni..
die amik ball mainan die ajak kita main..
uishhhhh...

meh layan lawak laki bini vs bola..



 



mihmihmih...

Kebaikan Tepung ubi Untuk Kulit Bayi

Faeeq dari baby bedak untuk die hanya tepung ubi..
aku pernah jugak try2 bagi bedak talkum..
ishh..macam tak hokey..
start bagi bedak wangi-wangi tu pun umor die da 6bulan lebih..
tu pun kat muka saje..
badan and bahagian bawah..TEPUNG saje..

aku tak sure la time baby die elergik dekat bedak talkum ke tidak..
sebab tak pernah cuba..
mak aku pun suggest tak payah bagi pakai selain tepung ubi tu ha..

masa umur faeeq baru 2,3 hari..
kan pusat die tengah basah time tu..
aku langsung tak letak ubat cuci yang klinik bagi tu..
aku letak je tepung..
taburkan kat keliling pusat dia..
pas tu pakaikan barut..
Alhamdulilah..lepas 4hari pusat tanggal..
seminggu lepas tu kering..


Ni umor Faeeq seminggu..pusat da kering..demam kuning pulak naik..unty2 die pergi jemur die tgh panas..menjerit mak aku tgk cucunya kena jemur pukul 11 pagi..orang nak jemur baby pukul 8pagi bukan pukul 11pagi..haiyakk adik2 aku ni pun 1 hal..kakakakaka

p/s - kalau korang aply tepung dekat pusat baby yang msih belum kering tu..make sure time nurse datang rumah chekup baby or time korang bawak baby ke klinik makesure jgn letak and bersih kan betul2..basahkan putik kapas dengan air suam..cuci slow2..kang korang kena marah kalau nurse2 or doctor2 tu nampak ade benda asing dekat pusat baby tu..


emm...
setakat ni sepanjang 1tahun 5bulan..
kulit Faeeq mmg menten chantik..amboii puji sgt
cuma sekarang dekat celah kangkang ade sikit kesan hitam..
sebab hari tu die kena ceret beret..
habis terkena skin eruption (kulit melecet) tang bawah tu ha...
kawan aku sugest aply drapoline salah satu produk untuk kulit bayi..
gigih la aku dengan Fariz pergi beli kat farmasi berdekatan..
hummmmm..macam hampeh..
mangkin lembap eruption tu..
mangkin kerap Faeeq menagis lagi2 bila waktu kena basuh berak..
da malas fikir ape ubat lain nak bagi..
aku aply je tepung ubi..
lepas basuh berak die or mandikan die..
aku tempek tebal2..
Alhamdulilah..mangkin kurang kemerah-merahanye..see!!ok kan..

and 1 more - wahh speeking ko-
Faeeq ni badan subur..-debab kebabom-
berpeluh tu jgn cakap la..
kalau die over berlari2 tu..
da serupa baru lepas mandi.
kalau lambat mandikan die...
makanya ruam2 kecil pun tumbuh bak cendawan..
lepas tu mula la tergaru-garu..
lagi2 tang leher and montot die..
kat montot kan die guna pempers..
so angin tak masuk..ruam pun bermaharajalela..
sebelum jadi luka..
aku mandikan die..sabun bersih2 badan die..
lepas tu da lap kering2...
1 badan aku sapu tepung..da rupa tepung gomak aku kerjakan..
tak kesah la yang penting ruam hilang..
tak tergaru-garu kerjanya..kang lagi kasi hot mak die..
tgh2 malam mintak garu tu.,,garu ni,,haishhh
mihmihmih

Tepung ubi ni jugak tak la di ragui penggunaanye..
rasanya tak kan ade alergik pada kulit bayi..
jiamt pun jimat..
biar la anak aku tak wangi..
janji tak de tompok2 merah hijau kuning kat badan die..

Untuk penjagaan terbaik kulit anak..
aku syorkan korang cuba tepung ubi....
macam aku..aku akan pastikan tepung ubi wajib ade dekat rumah..
bedakkan badan die dengan tepung tu da rutin harian..

Rezeki Faeeq ni..dapat kulit putih melepak..
sape die klon aku pun tak pasti..
mak apaknye tak de la melepak mane pun..
rezeki tuhan harus di jaga baik2..


Ni umur Faeeq 3hari tak silap..tidur nak dekat nenen saje..putih-putih dekat leher tu harus tepung..grrrrrrrrr
Masa ni umur 2 bulan..badan da kebabom..montel tak hengat..mihmihmih

Yang ni pulak da 6 bulan..peha berlapis-lapis..like peha ayam..nyam-nyammmmmmmmmmmmm
Umur 10 bulan..strat kena astma..admid 5hari..sobs..sobs.. nanesh mummy kalau igt kamu kena amik darah syg..sakitttttt
Yeahhhh..da bujang..kaki da panjang..berlari saje...


Bedak utama Faeeq..ubat ruam Faeeq..




Rabu, 11 Jun 2014

Pelamin Anganku Musnah

Tajuk tak mengalah..
tapi mmg pelamin idaman musnah..
ribu riban terbang..
apa yang di impikan..-just impian-
apa yang diangankan..-just angan-angan
apa yang di mimpikan..-just mimpi
NOTHING!!

Ni jadi dekat wedding adik aku..
sedih gila oiii bila angan-angan kita tak la tercapai..

Bulan lepas adik aku no 3 kawen..
segala persiapan da atur cantik da..
mana tempat pelamin sanding..
mana tempat pelamin nikah..- sebab Bella nikah dekat rumah harus ada mini pelamin ..grrrr-
hias bilik pengantin..
and segala dia da atur cun-cun da..
aturcara majlis semua okey..
sedara mara semua ade..-aku je tak ade..kan faeeq masuk hospital-

okeyy..jom THROWBACK balik dari mula..

Aku yang rasa bersalah bila adik aku merungut tu ni tak hokey..
ye la...butik andaman ni aku yg sugest..
tapi entah la..mmg rezeki mak andam tu kot..
lagi pun si Bella ni da kesuntukan masa nak carik mak andam..
kawen bulan 5..
bulan 3 belum buking mana2 mak andam pun..
kebetulan dekat area rumah aku tu ade la beberapa butik pengantin..
aku plan nak bawak Bella survey butik A...
sebab aku tgk dekat depan kedai die..
ade pelamin bunga sakura yg bella kenan sgt..
nak dijadikan cerita..
hari kitorang pergi  butik A tu boleh pulak tutup..
and kebetulan butik B yg jarang2 bukak tu elok la bukak..
tgk kat depan kedai ade model patung pakai baju kawen cun melecun..
aku sugest Bella utk tgk2..
die on..

bermula la dgn tgk-tgk..
lepas tu jumpa mak andamnya..
alahai..
tgk muka pun aku macam tak selera..
selekeh bebeno..
tapi org ckp kalau mak andam selekeh die mekup cantik..-positif thinking-

duduk la kitorang ding-dong-ding-dong..
nego tu nego ni..
tanya nak pelamin mcm ni boleh??..
ehh..boleh!!mcm mane yg awk nak semua akak boleh buat..-TERUJA TERUS-
baju mcam ni mcam tu semua boleh..
Bella request nak baju baru..
baju nikah and sanding semua nak baru..
bagi contoh desigh senua boleh buat katanya..

dalam 1jam discus..
adik aku hulur deposit rm500..
and senang la hati ape yang diangan2 kan nak tercapai..

TAPI!!!!!!!!

dari bulan ke bulan segala progres tak dapat tgk..
si mak andam tiap bulan mintak duit..
kata untuk buat tu,,buat ni..
beli kain tu..beli kain ni..
adik aku pun bagi je la berapa die nak..
100% serah je kat mak andam..
hope semua cantik..
mula-mula macam ok..
si mak andam wassap kate baju nikah dah siap..
up pic sekali..
wawww..cantikk..
tapi bila nak fitting..dok deley2..
buzy la..ade wedding la..kedai tak bukak la..

Huhh..dari cara si mak andam ni aku da rasa tak best..
dulu seingat aku masa aku kawen..
entah berapa kali aku dapat fitting baju..
tukar-tukar baju - sebab aku xkuase nak buat baju baru-
nak jumpa mak andam bincang itu ini dtg je kedai..
okey je akak tu..syg gila la dekat die.
FB Kak Ita -promot sikit-
tapi mak andam adik aku ni ha..
gile kentang payanhnya nak jumpa..
bizy mengalahkan wedding planner artis..

seminggu lagi nak nikah baru adik aku dapat fitting baju nikah and sanding die..
nasib okey..baju cantik..
tapi yang tengah risau time tu mekup die and pelamin..
yer la..die tunjuk pic2 pengantin die macam okey2 mekupnye..
tapi tah betul die mekup ke bukan Allahualam..

-
-
-
-

tiba la hari nikah..
alahai..mekup dia biasa jer..
tgk pelamin lagi la biasa..
dari perjanjian bunga penuh setaman..
tapi tgk pelamin yg da siap..
bunga sgt kudukut..
mengamuk adik aku tgk plamin die rupe tak semenggah..


ni la hasil pelamin yg si mak andam bangga-banggakan..
Janji boleh buat macam gambar yg di bagi..tapi hasil sgt menghampakan..

Time hari mengemas lepas habis kenduri tu..
mak anadam tu jumpe aku..
mengeluh..

-Da..makcik2 Bella asik cakap pelmin tu tak cantik..
-ehh..ye ke??okey je sy tgk..-purak-purak hokey-
-tu la..cantik je kan akk buat..masa mula-mula tu Bella okey je..lepas makcik2 die ckp tak okey terus die marah akak
-lohh..kecian akak..okey la tu..-senyum je la mampu..dlm hati..hummmmm-


Permintaan pelamin yang sepatutnya..lebih kurang macam ni la..nak bunga penuh setaman hokeyy

-
-
-
-
Mekup nikah..kening tebal sgt..tudung tu mcm tak masuk dengan baju yg cantik tu..

 time outdoor..hampehhh..tak touchap balik ke hape...haishhhh lipstik da tak de...



Rasa kesian gila aku dekat adik aku sorang ni..
ni la nasib kalau amik mak andam yg kita tak pernah pun berkerjasama..
tak pernah pun tgk hasil kerja tangan die..
kalau la boleh undur masa..
aku tak nak bawak pergi butik tu..
aku sanggup hantar adik aku ke butik kak Ita gak..
comfom cantik..
Tapi tu la..ape kan daya..
tak de rezeki dengan mak andam yg da sedia kenal..

Kepada bakal pengantin...
tolong servey betul2 tempat korang nak gunakan perkhidmatan mak andam korang..
lebih senang dengan mak andam yg kita da tgk hasil kerja die..
ok ke ko..

 



Selasa, 10 Jun 2014

El Nino Da Start ker??

Panas.........Panas...........Panas............

Hahh..korang rasa tak bahang kepanasan sekarang??
aku rasa malam semalam..
balik dari kerja rase panas semacam..
dekat ofis pakai ekon mane la rasa pape..
sedap je sejuk..
sampai rumah..nah ko..gila panas!!!

haishhh..
aku jenis org tak tahan panas..
kalau dekat rumah da macam cacing kena bakar da..
tiyak ni da becak mcm kolah mandi da..
haishhhh..pengotor..!!

almaklumla..
badan subur ni peluh boleh tadah pakai baldi..
asek la kena ejek dek laki aku tu ha..
haishhh..baju u da basah..
lagi tiyak u tu ha..
yekkkkkkkkkkkkk..

hangin 1 badan aku dibuatnye..
lagi panas badan ni rasanya..
mengejek tak habis2..
ko ingat aku nak ke dapat tiyak lencun ni ha????

aku tgk anak aku pun bepeluh  serupa org baru lepas mereton..
Faeeq tu mane la tahu duduk diam..
bejalan+main je kerjanya..
aku just pakaikan die pempers je pun harus and wajib basah lencun badan die..
kalau pakaikan baju tak tahu la mcm mane rupenye..
ishhh..kesian die panas..

Fariz tak payah sembang la..
badan sekeping mcm ikan kering mana tahu panas..
lemak langsung tak de..
aku 2 beranak tidur kepanasan..
kipas atas + lagi kipas bawah..
si Fariz boleh tarik selimut kesejukan..
seronoknye..
grrrrrrrrrrrrrrr

toinggggggggggg..
lepas tu baru teringat..
ehhhhhh??
Da strat ElNino ker???

aduhai....



YaAllah..
Baru sehari rasa pun da nak meroyan..
ni 6 bulan??
esok bulan puasa pun panas membahag??...
Subhanallah..
sabar-sabar-sabar

kalau ingat awal tahu hari tu pun ade gak kejadian panas berlebihan macam ni..
kebetulan ada 1 malam tu boleh elektrik tak de..
tido dalam kereta kitorang anak beranak..
hahhahah

mau jadi mcm tu lagi ker lepas ni??
catuan air pun jadi lagi la ye???
ohhh no!!!!!!!!!!




Comelnye ARRIAN aka Anak TOMOK



 Alahai...

Aku suke gile dok ulang-ulang video anak Tomok ni..
comel banget..bijak sungguh..
mak apak die bagi makan ape la kat Arrian ni ..
ke si Arrian ni mmg bijak budaknye..
nak menuntut je rasenye bg Faeeq pun boleh bijak mcm Arrian..
COMELL

Jom layan

video



video

video
video

Isnin, 9 Jun 2014

Alhamdulialh...Akhirnya 25sen

Walaupun 25sen..
harga 5bijik gula2 hantu jer...
tapi syokknye bile cek acc nuffnang dari rm0.00 betukar kepada rm0.25..
yahoooooooooooooooooooooooooooo..
gila siyoxxx...

so maknaya dari non-glitterati tu jadi la Glitterati..
gila tak best..
dekat sebulan aku mentelaah nak bkk acc nuffnang ni..
asik tak berjaya je..
rupanya URL salah..

lepas da setel masalah URL..
acc nuffnang tu still non-glitterati lagi..
sedih seyyy..

tibe2 bukak acc nuffnang hari ni..
hohohohoho.nak melompat kegembiraan!!!!
dari hijau da bertukar kuning..
dari rm0.00 da ade  rm0.25..

yeahhhhhhhhhhhhhhhhh..
moga2 akan ade lagi rezeki Faeeq Shamim lepas ni..
amin...

Tips : STRETCH MARK semasa hamil

Assalamualikum.....

Yuhuuuuuuuu..
hari ni mud asek nak syer bab2 kehamilan je..
tah kenapa tah..-dlm ade isi kot-
jgn nak gateyyy sgt ye...

saje-saje je kite igt2 balik bab2 pregnant..
sonok bila igt..
best bila kenang..
mihmihmih...
lagi2 dtk anak dok membesar sekarang..
alahai...
rindunya perut besar..-homeyyy-
rindunya mabuk kepayang..-ramai org bg perhatian-
rindunya sakit bersalin..tettttttt RINDU??

sudahhh..
jgn kelaut..

okeyy..
STRETCH MARK!!!

ceeehhhh,,sepiking pulak ye...
da selalu org ckp masalah ni dgn bahase omputih..
kang ckp melayu ckp rekahan ..
 korang translit ke bahasa omputih pulak..
so stret to the poin..STRETCH MARK..senang..

masalah stretch mark ni jadi ofkos mase kite mengandung..
sebab segalanya akan kembang semagkuk..
lepas bersalin semua kecut balik..
tu pasal la  stretch mark nampak jelas,nyata dan terang..
grrrrrrrrrr
ngeri

kalau tanya ke aku..
stretch mark yg aku alami kat mana je??
aku bukan dekat perut..
tapi belakang pinggang + cik B..
kenapa??

Dulu masa aku pragnant kan Faeeq..
perut aku kerap sebu..
Dalam banyak2 minyak sapu..
1 jenis minyak angin je mak aku bagi guna..
minyak urut gamat..

mmg terbaik..
die punye hangat bila sapu ke badan..
hangat2 manjer giteww..
boleh la melegakan perut sebu aku tu..

masalah sebu aku dulu..
dari awal mengandung sampai la habis mengandung..-9bulan taw-
grrrrrrrrrrr..
tiap malam gigh la Fariz aku mengusap2 perut gundut isterinye..
mihmihmih..
tangan suami yg buat..
tak sakit pun jadi sakit..
mintak manje2 selebihnya...
grrrrrrrrrrr

sofar..
stretch mark kat bahagian perut aku mmg non hado..
sebab semasa rekahan berlaku..
kulit kite lembap/tak kering..
tu la selalu org suruh letak losyen kat perut, kat badan..
aku xlalu bau losyen..
wangi2 ni buat aku pitam..
mihmihmih
jadinya perut aku cantik bak anak dara lagi...
pehhhhhhhhhhhhhhhh!!PERASAN..
-angkat bakul sendiri-..mihmihmih

tapi bahagian belakang pinggang..
bahagian cik B..
hancur luluh bila tgk..

sebabnya dulu bahagian pinggang langsung tak sakit kan ...
so tak de la aku  nak mintak sapu minyak...
bahagian cik B pulak lepas stop menyusukan Faeeq..
almaklum la..
mase susu tengah meriah..
cik B pun membesar dengan sihatnya..
sekarang bila susu da tak de..
cik B pun mengcut..
terpampang lah segala rekahan kat kulit..
kalau tgk kat cermin..
dok la berangan..
kalau la ko cantik gagah perkasa cam pelakon omputih tu cik B..
huiiiii...
agknye Fariz hari2 nak aku ikut die pergi kerja kot..
24jam nak kepit je kot..
kahkahkah.. berangan!!
tambah anak lagi sorang mau??..
meroyan mak di buatnye!! tgn letak kat bahu nyahhh

BIO OIL??.
hummmm..sbb tak konsiten..
langsung tak de perubahan..

tapi masih gigih nak hilangkan mende alah tu...
sgt tak cantik la kan bila nampak dek en.somi..
complen utk hari ni belum ade..
esok2 mane la tahu ade..
naneshhh wehhh...
sebelum ade yg bersuara sumbang mengutuk..
baik carik jalan penyelesaianye..

sekian,..

Ahad, 8 Jun 2014

#THROWBACK - Persedian / pengalaman Bunting Pelamin


Assalamualaikum..

Hari ni kite ke sesi #THROWBACK kembali..
Wahhh..tajuk..tak mengalah!!

okeyy..
Aku dulu tahu yg diri ni da mengandung sebualan lepas nikah..
agak cepat kan..
MIL  cakap bunting pelamin la tu..
dulu tak amik pot pun ape tu bunting pelamin..
last2 diri sendiri menghadap..
hahhh..amik ko...

Tapi!!!!!!!!!!
ha..ade tapinye..
persedian mental and fizikal harus yang paling utama..

maksud aku persediaan korang pasal pragnency..
tak redy korang terperanjat beruk la jadinye..
redy korang hapyyyy gila babas la jawbnye..

aku??
hapyy gila babas..
lagi bila mental and fizikal aku da redy kan..
mihmihmih..gateyyy..
bukan gateyyy..plan mesti baik punye!!

lagi sebulan sebelum bernikah..
aku da kira2 bila aku akan piriod.. 
bila time aku subur..
bila aku redyy tok jadi isteri..
bila aku redy untuk pragnent..

so bila semua yang basic2 tu hado..
overall akan redyy..

korang pun harus la berbincang dulu dgn en.suami ye..
jgn korang yg isteri2 ni je exited terlebih..
yg si suami nk honey2 moon lagi..
kang tibe2 da mabuk kepayang..
honeymoon ta ke mane..
ape ta ke mane..
like me..tetttttttttt

lepas da setel semuanya..
hasil perbincangan aku dgn Fariz..
kedua-duanye okey..
aku mmg nak b'baby awal kalau diizinkan..
Fariz pun on jer..
walaupun die bukan la caring mering sgt dkt budak2 ni..
bab mabuk pun aku da redy..
sebab ape??
sebab keturunan aku da 7 keturunan mabuk/loya mase mula prgnant tu WAJIB..
heheheheh
ade la aku takut-takut si Fariz..
aku cakap..
kalau U syg lebih dekat I..kang kalau I pragnent..U yang mabuk taw..
makanya laki aku pun bersuara..
ahhhhh..ape pulak..I mmg syg U..tapi bab mabuk tu U je la yg amik..I kerja berat..kalau mabuk cam ne???

aik???boleh ko!!mampu ko??
bab sakit aku je la kena hadap..grrrrrrrrrrrrr - lelaki kan..layan-

hokeyyy..
sampai waktunye..-hahhh..jgn nak otak kuning sgt..waktu cek UPT okeyyy!!
POSITIF..
aku la yang mabuk kepayang..
aku la yang sakit segala badan...
tak pe..nak bagi rilex..pikir tu PAHALA tu..
heheheheh

mmg macam dijangkakan..
honeymoon kelaut..
aku tak larat buat segalnya..
nak masak pun TIDAK!!!!!!!!!!!!
bau masakan aku okeyyy...
bila suruh masak aku nak pitam...- tu malas ke ape tu-
segalanya MIL aku la yg buat..
lagi2 tahu aku da pragnant..
lagi la aku jadi MAM kn..-tq mak..lovve u mak..Adda  kasi 10 bintang!!-
aku kan duduk dgn mertua..
so tak la aku bersusah payah sgt nak jaga anak manja MIL aku tu..
grrrrrrrrrrrrrrrrrr

Sofar hasil dari persediaan tu..
ape yg aku plan alhamdulilah aku dapat buat..
sampai la bersalin pun aku da sedia tahap baby baru 5 bulan aku fikir esok aku bersalin mcm mane..
ape aku kena buat..
ape aku kena bace..
sampai time dlm LB..
doc cakap..
haaa..pandai la awak..
tak payan saya ajar pun..
anak f1 kan ni???
aik..????? harus la..

Tu la pentingnya persediaan awal..
rasanya takat ni je dulu kot cerita bab persediaan..
akan ade part 2- part 3 - part 4 kot lepas ni..
ade..tapi da tukar bab ke lain la ye..lepas ni bab dari 1tremester-3tremester pulak..

kBye..



Khamis, 5 Jun 2014

Sinopsis Temptation Of Wife


Assalamualaikum..

Yuhhuuu..hari ni cerita pasal Temptation of Wife..
alaahh..cerita yg tgh hot kepanasan dekat tv3 tu..

Aku tgh layan meroyan cerita ni..
setakat ni belum pernah terlepas lagi..
huhuuuuuuuuuuu

Dari info-info yg aku dapat..
cerita ni ada 3 version..
China,Koria and Filipina..
Philipina biasa la kan bab-bab adaptasi story ni kan..
tapi hasil mmg terbaik..
Layan gila cerita ni..

Barisan pelakon popular Filipina like Marian Rivera (Angeline Santos-Salcedo/Chantal Gonzales), Dennis Trillo (Marcel Salcedo), Glaiza de Castro (Heidi Fernandez) dan Rafael Rosell (Nigel Armada).‘Temptation of Wife’ ni menampilkan Marian Rivera sebagai Angeline yang bangkit membalas dendam kat suaminya, Marcel, dan kawan baiknya, Heidi, lepas dia disangka mati lemas angkara Heidi yang dah curang bersama Marcel.



Aku mmg suka gila tgk Marian Rivera ni..Cantik sgt..Comeyy sgt..
Dari cerita Marimar dulu aku layan..
weeeeeeeeeeeeeee

Okey..meh layan sinopsis..

Angeline terpaksa melupakan cita-citanya untuk menjadi seorang jururawat apabila dia mendapati dirinya mengandung kerana terlanjur dengan Marcel Salcedo. Heidi yang turut menyimpan perasaan terhadap Marcel cuba sedaya upaya untuk menggagalkan perkahwinan Angeline dan Marcel tetapi dia tidak berjaya. Jadi, Heidi telah membawa diri ke luar negara.

Selepas berkahwin dengan Marcel, Angeline dilayan seperti orang gaji oleh ibu mertuanya, Stella. Walaupun dirinya tidak disukai oleh ibu mertuanya, Angeline tetap bersabar dan menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dan anak menantu yang baik. Malangnya, Angeline mengalami keguguran dan sukar untuk hamil semula.

Selepas 5 tahun, Angeline masih tidak mengandung untuk kali kedua. Marcel mula tertekan kerana dia inginkan zuriat. Hubungan mereka berdua mula dilanda masalah. Heidi pulang ke Filipina sebagai seorang wanita berkerjaya yang berjaya. Heidi yang masih berdendam dengan Angeline mula menggoda Marcel untuk menghancurkan hidup Angeline.

Angeline mula mengesyaki Marcel telah bercurang. Namun, Angeline tidak menyangka bahawa perempuan simpanan Marcel ialah Heidi yang dilayannya sebagai seorang adik. Marcel yang mahu memutuskan hubungannya dengan Heidi telah berubah fikirannya apabila Heidi memberitahunya dia telah mengandungkan anaknya. Malah, Marcel yang telah diperdayakan oleh Heidi tidak mempedulikan Angeline yang akhirnya mengandungkan anak kedua mereka.

Dalam satu pergelutan dengan Heidi, Angeline telah jatuh ke dalam laut dan disangka mati lemas. Mujur dia telah diselamatkan oleh Nigel. Demi membalas dendam terhadap Marcel dan Heidi, Angeline sanggup berpakat dengan Yolanda untuk menyamar sebagai anak perempuannya iaitu Chantal Gonzales yang menguruskan sebuah syarikat produk kecantikan.

Daripada seorang suri rumah biasa, Angeline kini dikenali sebagai Chantal Gonzales yang penuh pesona. Sebagai permulaan, Angeline telah menggoda Marcel yang kini berkahwin dengan Heidi. Secara perlahan-lahan, Yolanda dan Angeline mahu mengambil alih syarikat keluarga Salcedo.
Dalam masa yang sama, Nigel mula menyayangi Angeline dan sentiasa melindunginya daripada rancangan jahat Heidi dan Stella. Chantal yang telah hilang itu sebenarnya sangat obses dengan abang angkatnya, Nigel dan mahu berkahwin dengannya.

nak tahu lebih lanjut..jom la kite layan cerita ni setiap isnin-khamis jam 3 ptg..
ade macam pengacaa tv tak aku infom korang??
mihmihmih
Kalau tak sempat nak tgk tepat pada watunye..
korang layan je kat tonton.com..
tapi harus terlewat tgk la dari org yang tgk dari tv..
heeeeehehehe

Tapi ada info-info yg bagi tahu jugak..
last-last cerita nanti Marcel mati..
alahai..apasai???

Nak tahu kenapa..
follow la cerita ni ye..
aku bukan derektor..
so tak dapat bagi tahu korang kenapa Marcel mati??
Angline kawen tak dengan Nagel??
Chantal original muncul kembali ke tak??
Anak konon-konon si Heidi tu nanti muncul ke x??
wahhhh..banyak kan persoalan..

Tak sabar nak tgu hari-hari cerita ni...
Jom sama-sama bersabar...
winggggggggg


Jom layan gambar cute-cute dorang nih..










Jom Cantik Dengan Air Putih

Hari ni kita story mori pasal kecantikkan pulak ye puan..
walaupun harus sedar, diri ni apa adanya seje.
.mihmihmihmih..
Alhamdulilah..

Hokey..
sebenanye aku baru sebulan berjinak-jinak dengan air masak..
sebelum ni minum bila perlu saje..
sekarang try habiskan 3ml air 1 hari..
setakat ni 2botol setengah tu aku mampu habiskan..
sebab bila siang dok kat opis and mengadap je bekas air..
aku teguk la 2,3 teguk..
lepas 15 minit teguk lagi..
so sistem pelawasan air kencing pun sgt la bagus..
kejap2 ke toilet..kejap2 ke toilet..
huhuhuhuhu..
Tapi bila balik rumah aku da lupa..
almaklum la sebok dgn kerja rumah..anak lagi..laki lagi..
minum bila haus saje..
grrrrrrrrrrrr - tak konsisten langsung-
Yang bestnye banyak minum air masak ni..
bila kencing korang tgk air kencing tu...
kalau kurang air warna die kuning gila..
tu maknanye kencing kita kotor..
tapi bila cukup air dalam badan warna jernih je..
tu maknaye kencing kita bersih...
sistem pencernaan pun bagus..
kepada yg kerap sembelit..
try banyakkan minum air..
inshalah..lacar saje..
:)

Air kosong ni pun salah satu cara mudah diet..
sebab die ziro kelori..korang telan banyak mane pun boleh..
mesti akan di buang balik..
aku sekarang on diet..-mintak2 tak la kelaut lagi..nak raya oiiiiiiiiiii-
konon2 makan kira kelori..
brfs aku ambik roti 2keping saje..
lepas tu sampai petang aku minum air banyak2..
bila lapar je aku minum tambah biskut tiger..
Petang sebelum pukul 8 aku mesti makan..
malam jgn makan apa2..
dari info yang aku dapat..
untuk setiap 25kg berat seseorang..
badan kita memerlukan 1 liter air..
so kalau berat korang 50kg harus la 2 liter air sehari kan..
berat aku da melebih2 dari sepatutnya..ko aku try habiskan 3liter..
-kira sendiri la berapa berat haku..mihmihmih -malu-

Bila minum lebih ni jugak..
bagus untuk kesuburan kita..
Sebab air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam
serta hormon estrogen pada kaum Hawa.
haaaaaaaaa..bagus kan..

Yeahhh..air kosong juga adalah untuk kecanntikan ye..
bila kita amalkan air masak ni..
kulit korang akan lembut and lembap je..
aku da dapat kesanya,,
aku sendiri la yg rasa bila sentuh muka..
org lain dok pandang je sentuh tidak 
tak de la tahu kelembapanya..
tapi syokkkk bila org da strat tegur..
Kulut muka u cantik la..bersih je..
mihmihmih sogan den...

anway..korang harus cuba..
kalau beli produk mahal2 pun tapi air tak cukup dalam badan..
hampeh je guna..
wiinggggggggggggggggggg