salam uolss..
dikesempatan yg ade ni laju laju aku bukak blog...
aku nak up tips sikit..
kang dok diley diley sampai kesudah..lupeeee
semalam kepingin la sgt tekak ni nak makan nasik lemak..
haiii..lemak lagi..lemak lagi..lemak lagi...
lepas tu aku ni macam boring asek asek masak nasik lemak lauknye ayam rempah..
sebab pebret fariz...so jadinye semalam..disebabkan ade daging qurban yg tinggal seciput belum masak..
aku kasi perabih..buat daging goreng kunyit..
sebelum nak goreng daging tu..harus lah di rebus dulu
kalau tak rebus..terus goreng daging tu..mmg liat la gamaknye..
kalau gigi korang hebat mampu la kunyah..
kalau serupe gigi aku ni..mmg esok kena pakai gigi palsu ..
gigi melekat kat daging agaknye..
aku tahu tips ni da lame...sejak zaman sekolah dulu..
ade sorang ustad ni bagi ilmu..
kalau nak bagi daging ke..kacang ke yang kite rebus cepat empuk..
masa rebus..letak sudu kat dalam tu...
bukan sudu plastik taw..sudu besi..
biar dalam 15 minit cenggitu..
tak caye korang try..dlm 15 minit daging dah lembut..
nak lagi lembut biarkan la dalam setegah jam..
aku dah syer tips ni dgn mak aku..mak cik aku..nenek aku..semua kate ehhh ye la...
lepas tu tibe tibe taraaaaaaaa..daging tadi betukar jadi cenggini pulek..
hahahah..tak lah..lepas 1 jam..daging goreng kunyit aku siap lah..sekali dgn nasik lemak..telur dadar..
slamat mencube semua...
*tips mak aku pulak nak bagi daging cepat empuk..masa rebus daging..rebus skali dengan tebu..cepat empuk jugak..
PEACE @--->---
Wahhh tipss masak memasak gitteww..!!
BalasPadamDue2 tu pon boleh gune.. kalo gune tepu manis + sodap sikit ler.. tambah perise.. hahahahaa...
biase letak sudu jer... sonang..!
nice sharing..!
ko pun meh la syer pasal lain lain cite plk..lg bes syer la cite pasal anak..kongsi ilmu..:)
Padam